Какво не знаем за обувките на ток ?

 

 

Дамски обувки на ток -  какво не знаете за тях?

Обувките на ток са част от визията на жената, но истината съвсем не е такава!

Първите обувки на ток са били изработени в Персия през 17 в. за войниците, които са яздели коне, тъй като токът удобно се е застопорявал в стремето. Тази тенденция по- късно се наблюдава и при каубоите.

В различни географски и времеви измерения токът на обувката е имал различни функции:  в пустините той е имал функцията да отдалечи петата от нагорещения пясък, а през Късното Средновековие е трябвало да предпазва от нечистотиите и екскрементите по улиците.

 Тази „мода“ е внесена в Европа от персийския шах Абас и неговите пратеници. Европейските благородници възприели обувките на персийските войници като израз на мъжественост. Колкото по- висок бил токът, толкова по- висок бил статута на мъжа в обществото и неговото самочувствие. Най- голяма колекция от обувки на токове имал френският крал Луи Четвърти.  Дори английският крал Чарлз Втори носил обувки с  червени токове на коронацията си ( оттам идва и асоциацията, че обувките с червени подметки говорят за аристократизъм ).

Според историческите данни, първите дамски обувки на ток са произведени за екстравагантната Катерина Медичи във връзка със сватбата й за Дюка на Орлеанс. Желанието  на нисичката особа да компенсира ръста си, всъщност въвежда нови норми за красота и изисканост сред дамите във Френския кралски двор.

До края на 17 в. обувките за мъжете и за жените били еднакви, лявата не се различавала от дясната, но в последствие мъжките добиват по- квадратна форма, а дамските- по- заоблени. В средата на 18 в. мъжете се връщат към ниските и практични обувки, а след Френската революция дори жените изоставят тези обувки.

През 19 век обувките на висок ток се завръщат с пълна сила, заемайки полагащото им се място във всеки дамски гардероб и започва „нашествието“ на платформи, холандски, тънки или дебели токчета.

Още от нашият блог

КЕЦОВЕТЕ- универсални обувки
03 юни 2020

КЕЦОВЕТЕ- универсалната и вечна спортна обувка от брезент и гума Кецовете са спортни обувки, изработени от плат, с гумена подметка, леки, удобни и безшумни. Те отдавна не са предназначени само за спорт, но и з...

Модни тенденции при обувките пролет - лято 2020 г.
06 юни 2020

    Какви обувки ще носим тази година в топлите дни ? Подгответе се за огромно разнообразие от цветове, ходила и аксесоари.     Спортният стил тази година залага на два вида обувки- цветни м...

Вредят ли високите токчета?
26 май 2020

      Обувки на висок ток – вредни ли са за краката Ви? Всяка жена трябва да има поне един чифт обувки на висок ток, които да обуе на специален повод! Безспорно е, че жените изглеждат много по-д...