Грижа за обувките

Грижа за обувките - няколко нетрадиционни метода за почистване

    За да върнете белотата на подметките на маратонки и кецове или други обувки, чиито подметки са направени от гума, може да използвате паста за зъби.

    С течение на времето гумените подметки придобиват жълтеникав цвят, който не може да се премахне с перилен препарат и вода.Тук на помощ идва пастата за зъби! Разтрийте достатъчно количество от нея върху подметките с помощта на четка за зъби или друга мека четка и изчакайте 10-15 минути, след което почистете с влажна кърпа. Вместо паста за зъби, може да използвате и сода бикарбонат ( сода за хляб ) , която също трябва да разтриете с влажна четка или на направите гъста смес от сода и вода. След като сте почистили подметките, избършете с влажен парцал. Освен почистващо действие, содата има и антибактериален ефект и спомага за премахването на бактерии и неприятни миризми.

    Друго средство за почистване на замърсявания от гумените подметки е използването на много фина шкурка или пила за нокти, но трябва да се използват много внимателно, за да не се получат дълбоки надрасквания.

    За да почистите обувки от естествена кожа, може да използвате вътрешната бяла част на бананова кора- тя  има свойството да отстранява петна, които са се получили върху изделия от естествена кожа. Натъркайте целите обувки, като обърнете особено внимание върху засегнатия участък, изчакайте няколко минути и почистете с мека кърпа.

     Ако кожените ви обувки са загубили блясъка си, то разрежете един портокал и натрийте обувките. Оставете ги за няколко часа, докато изсъхнат, и след това ги почистете с парцал или четка за обувки. Бъдете внимателни, ако обувките са цветни има шанс леко да променят цвета си и да потъмнеят!

     Овесено или царевично брашно за премахване на мазни петна върху обувки от естествена кожа или велур! Това е евтино и ефикасно средство- просто натрийте петното с брашно, изчакайте 30 минути и почистете с кърпа.

Още от нашият блог

Вредят ли високите токчета?
26 май 2020

      Обувки на висок ток – вредни ли са за краката Ви? Всяка жена трябва да има поне един чифт обувки на висок ток, които да обуе на специален повод! Безспорно е, че жените изглеждат много по-д...

Модни тенденции при обувките пролет - лято 2020 г.
06 юни 2020

    Какви обувки ще носим тази година в топлите дни ? Подгответе се за огромно разнообразие от цветове, ходила и аксесоари.     Спортният стил тази година залага на два вида обувки- цветни м...

Как да премахнем неприятната миризма от обувките?
03 юни 2020

Как да премахнем лошата миризма от обувките? Лошата миризма на обувките и краката за съжаление е често срещан проблем, пред който са изправени много хора. Това пречи на самочувствието и здравето, тъй като в повечето с...