Как да премахнем неприятната миризма от обувките?

Как да премахнем лошата миризма от обувките?

Лошата миризма на обувките и краката за съжаление е често срещан проблем, пред който са изправени много хора. Това пречи на самочувствието и здравето, тъй като в повечето случаи е свързан с развитието на бактерии и гъбички по ноктите и стъпалата. Ако целодневно и ежедневно носим един и същи чифт обувки, то това води до изпотяване на краката и овлажняване на вътрешната част на обувките, което е идеална предпоставка за развитието на бактерии. Именно те са главният виновник за неприятната миризма и инфекциите по стъпалата. Лесно можем да използваме следните средства, които са достъпни и налични във всяко домакинство :

  1. Содата бикарбонат ( хлебната сода ) е евтин, но мощен антисептик, който поема влагата и унищожава бактериите. Изсипете по 1 с.л. във всяка обувка, разпределете я най- вече към пръстите, изнесете обувките на проветриво място и ги оставете така цяла нощ. На сутринта изтупайте содата и ги почистете със сух парцал. Редовното използване на сода бързо ще премахне лошата миризма.
  2. Бебешката пудра също поема излишната влага и не позволява развитието на микроорганизми, а освен това мирише много приятно. Освен в обувките, може да нанесете пудрата директно върху ходилата непосредствено преди да обуете обувките.
  3. Етеричното масло от чаено дърво неутрализира нивото на pH на стъпалата и има чудесен аромат. То е със силно противомикробно и противогъбично действие, затова капнете няколко капки в обувките и след това ги обуйте. Може да се комбинира със содата бикарбонат.
  4. Ябълковият оцет е всепризнат унищожител на микроорганизмите, поради силното си киселинно действие, което премахва бактериите, образуващи лошата миризма. За целта е необходимо да напоите памучни тампони с оцет, да ги поставите в обувките и да изчакате няколко часа. След това изнесете обувките на проветриво място, за да се махне миризмата на оцета.
  5. Колкото и необичайно да звучи, „котешката тоалетна“ също е едно доста ефективно и бързо средство, тъй като поема излишната влага в обувките. Изсипете малко количество в текстилни торбички или в чорапи и ги поставете за цяла нощ в обувките. Използвайте този метод толкова често, колкото е необходимо.
  6. Редовното почистване и смяна на стелките на обувките, особено ако са от изкуствена материя, е едно от най- ефективните средства срещу лошата миризма. Прахът и изпотяването на стъпалата попадат директно върху тях ( особено при отворените обувки ) и ги правят основен източник за развитието на бактерии. Поради тази причина е нужно да се перат или сменят често. Два чифта антибактериални стелки или такива с активен въглен, които да сменяте ежедневно, ще свършат чудесна работа!

Всички тези методи за справяне с лошата миризма, естествено трябва да са съпроводени с добра лична хигиена и грижа за краката и ежедневната смяна на чорапи, които е за предпочитане да бъдат памучни.

Още от нашият блог

КЕЦОВЕТЕ- универсални обувки
03 юни 2020

КЕЦОВЕТЕ- универсалната и вечна спортна обувка от брезент и гума Кецовете са спортни обувки, изработени от плат, с гумена подметка, леки, удобни и безшумни. Те отдавна не са предназначени само за спорт, но и з...

Какво не знаем за обувките на ток ?
26 май 2020

    Дамски обувки на ток -  какво не знаете за тях? Обувките на ток са част от визията на жената, но истината съвсем не е такава! Първите обувки на ток са били изработени в Персия през 17 в....

Грижа за обувките
03 юни 2020

Грижа за обувките - няколко нетрадиционни метода за почистване     За да върнете белотата на подметките на маратонки и кецове или други обувки, чиито подметки са направени от гума, може да изпо...