Как да премахнем неприятната миризма от обувките?

Как да премахнем лошата миризма от обувките?

Лошата миризма на обувките и краката за съжаление е често срещан проблем, пред който са изправени много хора. Това пречи на самочувствието и здравето, тъй като в повечето случаи е свързан с развитието на бактерии и гъбички по ноктите и стъпалата. Ако целодневно и ежедневно носим един и същи чифт обувки, то това води до изпотяване на краката и овлажняване на вътрешната част на обувките, което е идеална предпоставка за развитието на бактерии. Именно те са главният виновник за неприятната миризма и инфекциите по стъпалата. Лесно можем да използваме следните средства, които са достъпни и налични във всяко домакинство :

  1. Содата бикарбонат ( хлебната сода ) е евтин, но мощен антисептик, който поема влагата и унищожава бактериите. Изсипете по 1 с.л. във всяка обувка, разпределете я най- вече към пръстите, изнесете обувките на проветриво място и ги оставете така цяла нощ. На сутринта изтупайте содата и ги почистете със сух парцал. Редовното използване на сода бързо ще премахне лошата миризма.
  2. Бебешката пудра също поема излишната влага и не позволява развитието на микроорганизми, а освен това мирише много приятно. Освен в обувките, може да нанесете пудрата директно върху ходилата непосредствено преди да обуете обувките.
  3. Етеричното масло от чаено дърво неутрализира нивото на pH на стъпалата и има чудесен аромат. То е със силно противомикробно и противогъбично действие, затова капнете няколко капки в обувките и след това ги обуйте. Може да се комбинира със содата бикарбонат.
  4. Ябълковият оцет е всепризнат унищожител на микроорганизмите, поради силното си киселинно действие, което премахва бактериите, образуващи лошата миризма. За целта е необходимо да напоите памучни тампони с оцет, да ги поставите в обувките и да изчакате няколко часа. След това изнесете обувките на проветриво място, за да се махне миризмата на оцета.
  5. Колкото и необичайно да звучи, „котешката тоалетна“ също е едно доста ефективно и бързо средство, тъй като поема излишната влага в обувките. Изсипете малко количество в текстилни торбички или в чорапи и ги поставете за цяла нощ в обувките. Използвайте този метод толкова често, колкото е необходимо.
  6. Редовното почистване и смяна на стелките на обувките, особено ако са от изкуствена материя, е едно от най- ефективните средства срещу лошата миризма. Прахът и изпотяването на стъпалата попадат директно върху тях ( особено при отворените обувки ) и ги правят основен източник за развитието на бактерии. Поради тази причина е нужно да се перат или сменят често. Два чифта антибактериални стелки или такива с активен въглен, които да сменяте ежедневно, ще свършат чудесна работа!

Всички тези методи за справяне с лошата миризма, естествено трябва да са съпроводени с добра лична хигиена и грижа за краката и ежедневната смяна на чорапи, които е за предпочитане да бъдат памучни.

Още от нашият блог

Модни тенденции при обувките пролет - лято 2020 г.
06 юни 2020

    Какви обувки ще носим тази година в топлите дни ? Подгответе се за огромно разнообразие от цветове, ходила и аксесоари.     Спортният стил тази година залага на два вида обувки- цветни м...

Как да премахнем неприятната миризма от обувките?
03 юни 2020

Как да премахнем лошата миризма от обувките? Лошата миризма на обувките и краката за съжаление е често срещан проблем, пред който са изправени много хора. Това пречи на самочувствието и здравето, тъй като в повечето с...

Вредят ли високите токчета?
26 май 2020

      Обувки на висок ток – вредни ли са за краката Ви? Всяка жена трябва да има поне един чифт обувки на висок ток, които да обуе на специален повод! Безспорно е, че жените изглеждат много по-д...