КЕЦОВЕТЕ- универсални обувки

КЕЦОВЕТЕ- универсалната и вечна спортна обувка от брезент и гума

Кецовете са спортни обувки, изработени от плат, с гумена подметка, леки, удобни и безшумни. Те отдавна не са предназначени само за спорт, но и за ежедневна употреба, като основното им предназначение е удобство и издръжливост.

Във вида, в който ги познаваме,  кецовете се появяват през 60-те години на миналия век. Днес  те не са просто аксесоар към облеклото, а отделна култура. Първите платнени обувки с дебела подметка се наричат Keds, от където идва и българското им название- кецове.

В Америка те са известно под името “sneakers “, защото са безшумни. Кедс е съчетание от думите пец ( което на латински означава крака ) и Kids- хлапета.Днес тези обувки се носят  не само от младежи, а от милиарди хора по света. Независимо как ги наричаме- спортни обувки, сникърси,  маратонки, гуменки или просто кецове, всеки от нас има поне един такъв чифт обувки в гардероба си, защото са най- удобни в ежедневието.

За да се проследи заплетената история и културното значение на тези спортни обувки, има създадена изложба с над 150 чифта, като голяма част от тях поради някакви причини са придобили статут на еталони и обикновено струват по няколко хиляди долара.

Кецовете са символ на свобода и независимост, носят се дори и на официални събития от личности, които не се боят да нарушават строгите правила за дрескод и мода.

Независимо дали са изработени от текстил, кожа или лак, от дебелината на ходилото, от височината на кеца- до или над глезена, от цвета- по-консервативни или ярки цветове, кецовете създават истинска революция на пазара! Година след година тези спортни обувки изненадват и разширяват кръга си от фенове с непрекъснато обновяваща се гама от цветове и материали, подсигурявайки и затвърждавайки култа към тях!

 

Още от нашият блог

Как да премахнем неприятната миризма от обувките?
03 юни 2020

Как да премахнем лошата миризма от обувките? Лошата миризма на обувките и краката за съжаление е често срещан проблем, пред който са изправени много хора. Това пречи на самочувствието и здравето, тъй като в повечето с...

Модни тенденции при обувките пролет - лято 2020 г.
06 юни 2020

    Какви обувки ще носим тази година в топлите дни ? Подгответе се за огромно разнообразие от цветове, ходила и аксесоари.     Спортният стил тази година залага на два вида обувки- цветни м...

Грижа за обувките
03 юни 2020

Грижа за обувките - няколко нетрадиционни метода за почистване     За да върнете белотата на подметките на маратонки и кецове или други обувки, чиито подметки са направени от гума, може да изпо...